Kantoordag? Kies een alternatief voor de auto!

11-10-2022

Thuiswerken is na corona een blijvertje geworden. Nederlanders werken met gemiddeld 6 uur per week twee keer zo veel thuis als voor de pandemie . Maar soms zijn we even klaar met online vergaderen en willen we collega’s in het echt spreken. Juist daarvoor gaan we graag naar kantoor. Ben jij dan afhankelijk van de auto? Check deze alternatieven. Ga niet zomaar de weg op.

Als we wat vaker de auto laten staan lossen niet alleen de files op, het scheelt ook ontzettend veel milieuvervuiling. Anders naar het werk gaan lukt misschien niet elke dag, maar elke dag dat het lukt is mooi meegenomen. Kijk maar eens hoe jij de auto voor je werk gebruikt en of je daar op een of meerdere dagen verandering in aan kunt brengen. Welke alternatieven zijn er? In dit artikel staan drie opties voor je ter overweging.

Slimme combinaties met openbaar vervoer of fiets

Met de trein overstappen op de metro en het laatste stukje te voet. Vanaf het station verder met een OV-fiets of je eigen vouwfiets. Plan je reis eenvoudig via de reisplanner van NS (zelfs van deur tot deur). Mocht je nog niet overtuigd zijn van wat daarvan de impact kan zijn voor een beter klimaat? Zelfs als je dit slechts één dag in de week doet? Het mooie is dat Milieu Centraal het allemaal netjes uitrekent.

Pak je bijvoorbeeld eens per week de trein van Utrecht naar Amsterdam in plaats van de auto, dan scheelt dit 700 kilo CO₂-uitstoot per jaar. Dat kun je vergelijken met het gebruik van 200 kilo printerpapier (shocking, hè?).

Je kunt bij je werkgever eens navragen of er vergoedingen zijn voor gebruik van openbaar vervoer of de aanschaf van een (elektrische) fiets. Via veel werkgevers krijgen medewerkers OV-abonnementen voor zakelijk gebruik en woon-werkverkeer en sinds 2020 bestaat er ook een fiscaal vriendelijke fietsregeling.

Lekker fietsen in plaats van rijden

Je dag goed beginnen op de trappers. En de werkdag weer van je af fietsen op de weg naar huis. Met gemiddeld 17 kilometer enkele reis voor ons werk is het toch goed te doen om de auto te verwisselen voor de fiets? Woon je wat verder weg, dan is een e-bike een goede optie. Dus geen smoesjes over het weer (zo vaak regent het nou ook weer niet) of hoe je aankomt (dat valt vaak ook best mee) Bovendien werk je aan je conditie en  je bent lekker buiten. Ook mooi meegenomen!

De auto weg doen of delen?

Als het je lukt om de auto (voor je werk) steeds minder te gebruiken, ga dan eens na in hoeverre je écht nog een eigen auto nodig hebt. Misschien een wat lastiger verhaal als je ergens woont waar het openbaar vervoer niet zo goed is of als je opgroeiende kinderen hebt (een elektrische scooter of bakfiets is misschien een alternatief?), maar vaak denken we niet zo bewust na over de ‘heilige koe’ voor onze deur.

Hoewel daar langzaam wel wat verandering in lijkt te komen: minder jongeren kopen een auto en door deelsystemen als SnappCar, Greenwheels, MyWheels en StudentCar zien we de auto niet langer als een onmisbaar bezit. Als je het mij vraagt speelt hierin ook mee dat we ons steeds bewuster worden van de impact van auto’s op de wereld om ons heen.

Hoe dan ook … Kies je ervoor om de auto gedag te zeggen, dan heb je zoals je kunt lezen een heleboel opties. Betaal alleen voor een auto als je hem nodig hebt (autohuur voor vakantie of verhuizing) of carpool bijvoorbeeld met je collega en deel zo je autorit (en de CO₂-uitstoot). Je kunt ook heldere afspraken maken voor een deelauto met een goede buur of familielid. Via de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik kun je hier onder andere een speciale verzekering voor afsluiten.

Link met climatechain en over de auteur

Wat goeds doen met de wereld. Met onze communicatie dragen we daaraan bij. Leuk als je eens kijkt op www.climatechain.nl en je inschrijft voor de climatechain e-mails. Het initiatief voor het goede doel van onze collega Anke van Dijk. Climatechain helpt je om in de drukte van alledag duurzamer te leven. Met inspiratie, tips en greenups voor de dagelijkse dingen die je doet. Anke deelt hiervoor verrassende tips met een positieve invalshoek. Hoe kun je groene gewoontes ontwikkelen en vasthouden? Dit doet Anke per e-mail en via Instagram en workshops op locatie.